Tips – Inreda sekelskifteslägenhet

Vid årsskiftet flyttade vi till en lägenhet med högt i tak, stuckatur, härlig parkett och trägolv. I en sådan lägenhet krävs lite speciell inredning och man bör tänka på ett annorlunda sätt, jämfört med när man inreder en modern lägenhet. Bilderna nedanför är inte från vår lägenhet (det kommer senare då vi fått i ordning allt).

Inredning sekelskifteslägenhet

Tips på hur du inreder en sekelskifteslägenhet:

Gardinlängderna måste vara längre. De flesta färdigsydda längder är 250 cm och i vår lägenhet måste de vara minst 3 meter långa. Man kan sy själv eller specialbeställa. Det förstnämnda blir ju klart billigare. Jag funderar på att använda limband och köpa tyg från Ikea. Då behövs ingen symaskin.

Undvik alltför mönstrade tapeter! Eftersom takhöjden är längre kan en mönstrad tapet i hela rummet bli för mycket. Man kan istället välja att ha en fondvägg eller att låta väggen ha en mer neutral färg. Tänk på att det går åt mer tapet!

Gardinerna bör inte ha för mycket mönster. 3 meter är mycket tyg – tänk på att ett mönstrat tyg kan göra att intrycket blir för starkt! Välj hellre neutrala gardintyger och inred med mönstrade kuddar och plädar istället.

Välj en tillräckligt stor matta. I ett stort vardagsrum blir en matta i vanlig storlek ofta för liten. För att skapa ett enhetligt och inte för plottrigt intryck – välj gärna en större matta!

Använd väggarna för förvaring. Bor du litet men har högt till tak? Använd den ytan till praktisk förvaring! Hyllor och loftsängar är perfekta!

-Välj stora, maffiga tavlor eller placera tavlor i grupp. En liten tavla på en stor vägg blir inte bra. Välj då gärna en mycket större tavla eller sätt ihop många små tavlor (med samma tema) i ett kollage. Det ger ett häftigare intryck!

-Placera ut stora gröna växter i hörn. Samma sak som tavlorna. Har du många små växter och blommor – ställ gärna ihop dem i grupp!

Glöm inte extra bra belysning. Har du högt i tak kan du unna dig en lyxig taklampa. Mjuka upp intrycket genom att placera bordslampor här och var samt i fönstren.

Moderna och gracila möbler passar bäst i en lägenhet som annars ger en tung känsla med sin stuckatur, takrosetter och höga trösklar. Tänk ljust, elegant och lätt.

Inreda sekelskifteslägenhet tips

 

Lämna en kommentar