Lantlig inredning

Under de senaste decennierna har lantlig inredningsstil slagit stort i Skandinavien. Att rusta upp gamla hus, läsa på om byggnadsvård och skrapa fram originalfärg har blivit trendigt.

Denna inredningsstil kännetecknas av robusta, gamla möbler och ljusa härliga kök. Det som gör att de tunga möblerna inte skapar en dyster och mörk känsla är att man hela tiden arbetar med kontraster. En gammal allmogestol mot en vit, stilren vägg t.ex. En ganska paradoxal stil som förenar allmoge med högre stånds-inredning! Något som inte direkt är tidsenligt eller äkta. Men mysigt är det!

Rustika trätallrikar lantlig stil

Moderna människor som vi är vill vi ju inte göra för stort avkall på bekvämligheter och lyx. Det låter kanske paradoxalt men man kan faktiskt kombinera allmogestil/lantlig stil med ett visst mått av lyx i inredningen. Ett par exempel är en granitskiva i ett lantkök eller en ljuskrona i badrummet. Det som vi i folkmun kallar kök i sekelskiftesstil har ju i verkligheten inte mycket att göra med ett kök från just förra sekelskiftet.

Vi har i och med den lantliga inredningen skapat ett nytt begrepp inom heminredning. Det ska vara lantligt – men i lagom mängd och med starka kontraster.

Hur inreder man i lantlig stil?

Om man bor i en gammal villa på landet eller i en äldre lägenhet inne i stan kan man med hjälp av inredningsdetaljer skapa den där hemtrevliga och robusta känslan av landet.

 • Sätt upp vit väggpanel och tapetsera med en allmogetapet – t.ex. från Anno 1905 eller Duros kollektion Gammalsvenska. Med en väggpanel tar inte den mönstrade tapeten överhand. Måla golv och tak vita. Har du en neutral vägg kan du lägga in ett schackrutiigt golv t.ex.
 • Gardiner i lantlig stil kan vara vita eller beiga med antingen monogram eller svaga blommönster. Hissgardiner är också populära. De släpper in mycket ljus och känns ibland mer moderna.
 • Ta till vara på trägolv och undvik laminatgolv och plastgolv. Du kan gärna måla golvet vitt, ljusgrått eller i schackmönster (när du blir trött på det är det bara att slipa igen).
 • Köp ett vackert slagbord eller en gammal byrå. Ställ härligt gamla ramar med kort på dina nära och kära. Framhäv vackra gamla föremål (men välj vara ut de bästa och överdriv inte).
 • Satsa på lantlig belysning i form av skomakarlampor, oljelampor men även modernare industrilampor kan passa.
 • Inred med det du tycker är vackert – gammalt som nytt. Visst kan väl en fin gammal kopparkastrull vara en prydnad i ett modernt lantkök?
 • Arbeta med kontraster. Varför inte placera en pampig ljuskrona över ett härligt slitet slagbord?

Detta passar inte in i den lantliga stilen

 • Se upp med sk. prydnadssaker i form av glasfigurer, souvenirer och annat som du egentligen inte tycker om. Rensa ut och göm i skåp och lådor.
 • Ta bort allt plastigt och rangligt.
 • Ha bra förvaring – låt inte allt ligga framme. Det kan lätt göra att du skapar ett rörigt intryck. Framhäv de vackra sakerna och plocka undan de du vill gömma.
 • Blanda inte stilar allt för mycket. Det ger ett rörigt intryck. Bryt hellre av helt med en ultramodern pryl mot det riktigt gamla eller håll dig till ex. två ganska skilda stilar.

Litet inspirationsbilder för lantlig inredning

Lantligt skafferi
Lantligt skafferi
Lantligt pressglas
Lantligt pressglas
Kannor i zink
Pynta din trädgård med allmogeprylar
Tallrikshylla lantlig stil
Tallrikshylla med allmogeprylar
Lantligt kök Kvänum
Lantligt kök från Kvänum

8 reaktioner till “Lantlig inredning

 1. Hej!

  Älskar du – liksom oss – gammal och nött heminredning?! Vi har en nystartad blogg där inläggen är fullkomligt PROPPADE med inspirationsbilder, tips och Gör-det-själv (tutorials)! Vi har också en Till-Salu-kategori med väl utvald och helt unik heminredning!
  …för de som inte vill missa ett enda inlägg finns vi på Bloglovin! VÄLKOMMEN IN!!!
  Ha en kanondag! KRAM // Lina

  PS. Gillar du tatueringar finns en något äldre blogg smäckfull av tips, målningar, äventyr och Requests! 😉 …funderar du på en tatuering men inte hittat det perfekta motivet? Tveka inte på att höra av dig! 😉 http://liinanonstop.blogg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s