Olika slags kakel till badrummet

Du har bestämt dig för att kakla i badrummet, så långt är du klar. Du kanske vet vilken färgskala du vill inreda med och vilka badrumsmöbler som passar in i ditt nya badrum. Men vilket slags kakel ska du välja? Vilka olika sorter finns det och vad har de för egenskaper, fördelar och nackdelar?

Välja kakel i badrum

Vad är kakel?

När man säger att man ska kakla så kan det betyda att man ska täcka ytorna i badrummet med en hård stenliknande yta. Kakel och klinker kallas numera för keramiska plattor. Dessa indelas sedan i tre olika typer:

Torrpressat kakel

Torrpressade plattor

Eftersom torrpressade kakelplattor är mer porösa används dem till väggar och ytor som inte slits så mycket. Ibland kan de kallas för granitkeramik. I ett badrum kan de även fungera till golv, eftersom man inte går med skor. Men vill man välja något slitstarkt ska man undvika torrpressat kakel till golvet.

Klinker och kakel badrum

Våtpressade plattor

De våtpressade kakelplattorna däremot är mycket mer slitstarka och bör väljas till ex. golvet och för ytor som kommer utsättas för mycket slitage.

Gjuten kakelplatta

Gjutna plattor 

Idag är inte gjutna kakelplattor speciellt vanliga. De tillverkas genom att man häller flytande lera i gipsformar. Gipset suger åt sig vatten och kakelplattan torkar. Sedan bränns plattorna i ugn.

Rätt kakel till rätt yta

Alla kakelplattor är antingen polerade eller glaserade på något vis för att stå emot vatten och bli reptåliga. En alltför blank platta kan lätt få en repig yta om den läggs på en plats som utsätts för starkt slitage. En mycket matt yta kan dra åt sig smuts som är svår att få bort. Fråga personalen innan du handlar och meddela var du tänkt ha kaklet. Tänk alltid på att det ska vara enkelt att hålla rent. Det finns speciella kakel- och fogrengöringsmedel som man kan testa om vanliga rengöringsprodukter inte fungerar.

Lämna en kommentar