Så här sköter du dina bänkskivor i köket!

Bänkskivorna i köket får dagligen utstå mycket. De ska tåla väta, vara slitstarka, snygga och klara fläckar. Bänkskivor kan bestå av många olika material – allt från olika träslag till laminat och sten. En mycket viktig fråga är hur man sköter dem bäst. En bra skött bänkskiva får en mycket bättre motståndskraft och en bättre livslängd. Här få du bra skötseltips för bänkskivor i olika material:

Bänkskivor i ek/trä
Även om ek är ett hårt träslag så är det mjukt i jämförelse med en kökskniv till exempel. Obehandlad så sugs alla fläckar in i skivan och är mycket svåra att få bort.
Skötselråd: Behandla din skiva med en sk. hårdvaxolja innan du börjar använda den. Oljan gör att skiva bättre tål vatten och att den inte suger in fläckar. Dessutom blir ytan mer slitstark. Upprepa behandlingen 2-3 gånger per år eller efter behov. Se dock upp med långvarig exponering från vatten, då detta ofta lämnar fläckar trots behandling.

Bänkskivor i laminat
En laminatskiva består av ett flertal olika skivor som är ihoplimmade. Det kan vara t.ex. plywood, spånskiva eller liknande. Som ytmaterial använder man ofta en högtryckslaminerad massa av ex. papper. Fördelen med en laminatskiva är att man kan få den i vilket utseende man vill. Den är också mycket prisvärd. Det kan dock vara svårt att rädda en skadad laminatskiva, eftersom ytan är så pass tunn. Se också upp med väta, mycket värme och vassa knivar.
Skötselråd: En laminatskiva tvättas med vatten och diskmedel. Undvik slipmedel. Starka fläckar kan tas bort med T-röd eller aceton utan olja. Frånsett detta så behöver en laminatskiva ingen återkommande skötsel.

Bänkskivor i kök skötsel

Bänkskivor i Rostfritt stål
Rostfritt stål är enkelt att rengöra och tål tuffa tag. Om du har en underlimmad skiva i trä så undviker du också bucklor. Borstat stål är populärt men upplevs ofta som lite fläckigt p.g.a. att fingeravtryck lätt syns på ytan.
Skötselråd: Svåra fläckar som inte försvinner med vatten kan tas bort med sprit, tinner eller aceton. Undvik stålull då detta lätt man repa ytan. Med ett poleringsmedel kan en äldre diskbäck lätt få tillbaka sin forna glans. Annars kräver en bänkskiva i rostfritt stål ingen speciell återkommande skötsel.

Bänkskivor i sten/komposit
Det finns en mängd olika stensorter som med fördel kan användas som bänkskivor i kök. De allra vanligaste är:

Marmor: Marmor är exklusivt och vackert. Se upp med flisor som lätt kan suga åt sig fläckar.

Granit: Granit är exklusivt, tåligt och behöver ingen egentlig skötsel. Stenen är extremt reptålig och står emot fläckar mycket bra.

Kompositmaterial: Komposit är stenmjöl som är sammanpressat med bindemedel. Dessa skivor behöver egentligen ingen speciell skötsel. Torka av som vanligt och undvik frätande vätskor, varma kastruller och vassa knivar.

Käksbänkar i betong
Betong är ett material som kan formas precis efter önskemål. Det ger ett ruffigt intryck som många är ute efter. Men hur ska en köksskiva i betong skötas?
Skötsel: Behandla din nya betongskiva med ett förseglingsmedel och sedan med ett särskilt betongvax. Upprepa vaxningen minst 1 gång per år och undvik hårda stötar, vin och fruktsaft.

Annonser

One thought on “Så här sköter du dina bänkskivor i köket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s