Utomhusbadkar

Under vintermånaderna är det många som jag som går runt och småfryser och önskar att man kunde sjunka ned i ett varmt och härligt badkar utomhus. Vad för typ av badkar passar att placera i sin trädgård och vilka kostnader medför det?

Under de senaste åren har jacuzzin tagit sig ut från våra badrum och intagit våra trädgårdar under det nyfunna namnet Spabad. För vårt kalla nordiska klimat har spabad med extra bra isolering tagits fram och bra isolerlock ser till att värmeförlusten inte blir alltför stor.

Spabad hemma
Var kan ett spabad placeras?
På en plan och solid yta (gjuten platta behövs ej)

Vilka förberedelser krävs?
Marken måste förberedas genom att avtorvas och fyllas med ett packat grustäcke. Det går också att använda en trästomme eller en gjuten platta.
Om man har ett mindre spabad kan man ställa det direkt på trätrallen. Elen måste dras fram ca. 1,5 meter från spabadet. Följ de instruktioner som anges och anlita en elektriker om du inte har kunskapen.

Vad kostar ett spabad?
Inköpet av spabad kan kosta allt mellan ca. 40 000 – flera hundra tusen. Om du vill ha ett kvalitetsbad där ca. 5-6 personer får plats får man betala ca. 90 000 SEK. Undvik Kina-bad då de ofta har sämre isolering! Driften kostar ca. 300-400 SEK/månad om man värmer upp det med el.

Energitips
Placera en isorlerplatta under spabadet så minskar du värmeförlust p.g.a. det kalla underlaget. Under sommarens varmaste dagar kan du med fördel minska temperaturen till ca. 21 grader och använda det mer som en pool.

Om ett spabad är en ganska monstruös och plastig historia är en badtunna ett tämligen vackert inslag i t.ex. skärgårdsmiljö eller i trädgården.

Badtunna vid vattnet

Var kan en badtunna placeras?
Placeras på ungefär samma sätt som ett spabad. Fördelen med en badtunna är att det inte väger lika mycket samt att vedeldade badtunnor inte behöver el-anslutning.

Vilka förberedelser krävs?
Samma som för ett spabad. Dvs. ett platt underlag och får alltså inte placeras direkt på gräset!

Vad kostar en badtunna?
Beroende på utförande och material kan de kosta från ca. 10 000 – ca. 50 000 SEK.

Energitips
Köp en vedeldad badtunna till fritidshuset. Ni har tid att elda och kan planera och samtidigt spara pengar.

Tänk på att man bör byta vattnet efter varje badtillfälle!

Badkar utomhus
Bild: http://husligheter.elle.se

Varför inte placera sitt vanliga badkar utomhus? Nja, bada kan man ju bara göra under sommarhalvåret – men i alla fall. Lyxigt är det ju!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s