Hoppas ni får en härlig lucia!

Luciatåg

Varför firar vi Lucia i Sverige? Ja det finns inte exakt svar på den frågan. Luciafirandet är sammansatt av olika traditioner och det finns många olika förklaringar till hur det kommer sig att vi firar ett katolskt helgon då vi är protestanter. Här kommer en förklaring jag tycker stämmer bra:

Varför den 13 december?: Enligt den gamla julianska kalendern så var den 13 december årets längsta natt. För att skrämma iväg demoner och Lucifer ”lussade” man och vakade under natten.

Varför Sankta Lucia?:  Kopplingen mellan den ursprungliga traditionen och helgonet på Siracusa är tämligen okänd. Hon har fått symbolisera en ljusbärare som ska lysa upp i mörkret och skrämma bort onda demoner.

Varför luciatåg och sång?: Det moderna luciafirandet som vi mest förknippar med traditionen föddes ganska sent. På Skansen i Stockholm har man firat Lucia sedan 1893 men det var först när Stockholms dagblad arrangerade en Lucia-tävling och ett offentligt tåg 1927 som firandet började spridas till allmänheten. Många av luciasångerna är också tämligen nya. ”Natten går tunga fjät/Sankta Lucia” är en gammal italiensk melodi från mitten av 1800-talet.

Oavsett varför vi firar Lucia så har var och en av oss en orsak att fira.

  • Det piggar upp i decembermörkret
  • Det är en mysig tradition
  • Det är en tradition som uppskattas av barnen
  • Det finns en orsak till att baka och äta saffransbröd/lussekatter
  • Det är vackert att höra på

Ha en mysig lucia!

Lucia

 

 

En reaktion till “Hoppas ni får en härlig lucia!

  1. Visst är det underbart med lucia! Tre av våra fyra barn har haft luciafirande på dagis och skola och jag blir alltid lika tårögd när jag ser dem sjunga… 🙂

    /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s