Konsten att välja rätt golv

När man ska lägga om golvet hemma i huset – vad ska man då tänka på? Utseendet är väl det som främst får bestämma valet av golv,  sedan vill man ju ha ett praktiskt och slitstarkt golv också. Vilket golv passar i vilket hus?

Funkishus och hus i modern stil

Här kan man lägga in bland annat laminatgolv, klinker eller betoggolv. Det blir lättstädat, snyggt och passar in i den stilrena inredningen. Eftersom nyare hus nästan uteslutande byggs med golvvärme är det inga problem att lägga klinkerplattor i hela huset om man skulle vilja.

Laminatgolv
Laminatgolv från Alloc

Äldre hus i lantlig stil

Här är det viktigt att först överväga om man kan bevara de gamla trägolven. Går de att slipa upp, lacka eller kanske måla? Annars passar ett nytt trägolv perfekt. Undvik laminat och plastgolv – helt enkelt eftersom det inte passar in. Kakelplattor med rätt mönster kan också pigga upp i ett mindre badrum eller kök. Tänk då på att helst installera golvvärme under plattorna. Det är sällan bekvämt att gå på ett kallt klinkergolv på vintern och det är synd att täcka över golvet med mattor.

Orientaliskt kakel
Orientaliskt kakel från Marrakechdesign

Fritidshus

Här får man utgå från husets ålder och din egen ekonomi. Tänk dock på att ett snyggt golv som passar in i husets stil också höjer värdet. Undvik därför alltför billiga lösningar som inte håller i längden. Eftersom temperaturväxlingarna kan vara stora i ett sommarnöje så bör man undvika kakel och klinker (det kan lätt spricka då huset rör på sig).

En reaktion till “Konsten att välja rätt golv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s