Hitta lantliga tapeter

När man renoverar ett gammalt hus och vill bevara stilen och känslan från tiden då huset byggdes är tapeter en bra lösning. Här får du litet tips på passande tapeter till olika tidsåldrar.

Vilka tapeter passar till vilken tid?

1700-talet: På landet var husen ofta små och det var lågt till tak. Mönstren på tapeterna var ofta inspirerade av naturen – blomrankor i luftiga mönster. Färgerna var ganska svaga men och gick ofta i blått, rosa eller grönt.

Tapet 1700-tal
Hantryckt 1700-tals tapet från handtrycktatapeter.se

1800-talet: Under 1800-talet blev tapeterna mer murriga och mönstren mer och mer komplicerade. Medaljongtapeten var populär och starkare färger var nu vanligare. Om du har ett hus från 1800-talet är antagligen takhöjden högre. Då kan man klä väggen till hälften med vit väggpanel och tapetsera resten. Då tar inte tapetens intrikata mönster över rummet.

Tapet 1800-tal
Hantryckt tapet från 1800-talet från handrycktatapeter.se

Förra sekelskiftet: Runt förra sekelskiftet kom alla nystilar och här kan man verkligen välja och vraka bland stilar som passar ens tycke och smak. Mönster var mycket vanliga – liksom mycket färg. Den vita uppfattning vi idag har om sekelskiftet stämde inte alls in på hur man verkligen inredde sina hem då.

Tapet förra sekelskiftet
Tapet från Boråstapeters kollektion Anno 1905

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s